ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ

by Βάγια Ζιώγα - Ψυχολόγος

Πόσες φορές θέλεις να φας κάτι στα γρήγορα; επειδή δεν έχεις χρόνο, επειδή είσαι έξω και πεινάς, επειδή δεν υπάρχει φαγητό στο σπίτι… Σίγουρα πολλές! Το να παραγγείλεις ή να φας κάτι απ’ έξω δεν είναι ότι καλύτερο για την υγεία και το σώμα σου, αλλά ακόμα κι αν αυτό που θα επιλέξεις είναι υγιεινό, δεν είναι ότι καλύτερο για το χαρτζιλίκι σου…

Read more

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΟΥ ΤΟ ΤΙ ΕΠΙΛΕΓΩ ΝΑ ΦΑΩ ?

by Νίκη Μουζάκη - Παιγνιοθεραπεύτρια

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί τρώτε περισσότερο όταν δεν νιώθετε καλά;

Η τροφή είναι βασικός ρυθμιστής συναισθήματος. Αυτό σημαίνει πως όταν τρώμε περισσότερο αυτό συμβαίνει επειδή μια βαθύτερη συναισθηματική μας ανάγκη μένει ακάλυπτη. Εκείνες τις στιγμές καταναλώνουμε κυρίως λιπαρές τροφές και κάπως έτσι παχαίνουμε κιόλας. Πρώτα στην προτίμηση μας είναι τα σουβλάκια, οι πίτσες, τα χάμπουργκερ, οι σοκολάτες, τα παγωτά και πολλά άλλα ανθυγιεινά φαγητά. Όλα αυτά βοηθούν στην έκκριση ενδορφινών, ορμόνες οι οποίες ευθύνονται στο να βιώνουμε θετικά συναισθήματα. Η λύση όμως αυτή είναι προσωρινή και καθόλου δεν μας βοηθάει μακροπρόθεσμα. Ίσα-ίσα που μετά από λίγες ώρες νιώθουμε τύψεις για όσα έχουμε φάει και απογοητευόμαστε κοιτάζοντας το σώμα μας στον καθρέφτη.

Read more

ΑΘΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

by Νίκη Μουζάκη - Παιγνιοθεραπεύτρια

Ο αθλητισμός βοηθά τη ψυχή και το μυαλό περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί αθλητές διαπρέπουν και ως επαγγελματίες πάνω στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει ν’ απασχοληθούν.

Φυσικά για να μπορεί κάποιος ν’ ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αθλητισμού θα πρέπει να φροντίζει τη σωματική του ακεραιότητα σε μεγαλύτερο βαθμό  από κάποιον που απέχει απ’ αυτό.

Το σώμα ενός αθλητή χρειάζεται να προσλαμβάνει αρκετές  θερμίδες από τα γεύματά του και ταυτόχρονα να κρατά σε χαμηλά ποσοστά το λίπος του. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνες(κυρίως μέσω κατανάλωσης κρέατος), υδατάνθρακες(ζυμαρικά, ρύζι), βιταμίνες B , C ενώ κρίνεται απαραίτητο να καταναλώνει μεγάλη ποσότητα υγρών τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης όσο και τις ώρες που δεν αθλείται ακόμη κι αν δεν διψάει. Έτσι, τα επίπεδα ενέργειας κυμαίνονται  υψηλά και το σώμα  παίρνει πιο εύκολα μυϊκή μάζα. Συνεπώς,  η ποσότητα φαγητού που πρέπει να καταναλώνει ένας αθλητής θα πρέπει να είναι και ποιοτική.

Ο καθένας μας είναι ξεχωριστός. Το ίδιο ισχύει και για τις ανάγκες του σώματός μας. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα  διατροφής το οποίο ισχύει για όλους τους αθλητές. Απαιτείται ατομική παρακολούθηση από διαιτολόγο ο οποίος στηριζόμενος στον μεταβολισμό, το σωματότυπο, το φύλο, το άθλημα με το οποίο ασχολείται κάποιος καθώς και τις καθημερινές δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνεται, θα μπορέσει να φτιάξει ένα πρόγραμμα κατάλληλο να καλύψει τις πραγματικές ανάγκες κάθε οργανισμού.

Επίσης, αξίζει να διαχωρίσουμε τι μπορούμε να τρώμε και να πίνουμε πριν, κατά τη διάρκεια και στο τέλος της προπόνησης.

Καταρχήν θα πρέπει να έχουμε φάει 2-3 ώρες πριν την προπόνηση. Ο λόγος είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση παρατηρείται δυσκολία στην αναπνοή καθώς και κακή αιμάτωση των μυών του σώματος που σημαίνει χαμηλή απόδοση και επιβράδυνση των κινήσεων.

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης θα πρέπει να καταναλώνουμε πολλά υγρά(συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρολυτών) και ν’ αναπληρώνουμε το κάλλιο μας(π.χ. τρώγοντας μια μπανάνα) προκειμένου ν’ αποφύγουμε  τυχόν αρρυθμίες της καρδιάς.

Στο τέλος της προπόνησης καταναλώνουμε αμέσως ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι και τρώμε μια μπανάνα αν δεν έχουμε φάει νωρίτερα. Μία ώρα αργότερα μπορούμε να φάμε ένα πλήρες γεύμα(π.χ. μπιφτέκι με ρύζι και σαλάτα).

Ποτέ δεν παραλείπουμε το βραδινό γεύμα διότι μέσα απ’ αυτό λαμβάνουμε όλη την ενέργεια που μας χρειάζεται για την επόμενη μέρα!!